Idem na more u Srpski Milano

Home / Idem na more u Srpski Milano

Nizak nivo životnog standarda u Srbiji uslovljava nemogućnost roditelja da izdvoje sredstva i omoguće svojoj deci odlazak na letovanje. Interna istraživanja, sprovedena od strane organizacije GM Optimist, pokazuju da gotovo 50 % učenika osnovnih i srednjih škola tokom letnjeg raspusta ostaje u svom rodnom gradu, a za mnoge od njih je čak i odlazak na bazen retka pojava, premda ne postoje zvanični podaci o ovom segmentu.
U 2009. godini na teritoriji opštine Gornji Milanovac evidentirano je 994 osobe mlađe o 18 godina koje pripadaju nekoj od socijalno ugroženih kategorija (bez roditeljskog staranja, sa nekim hendikepom, sa poremećenim odnosima u porodici itd).!
   Cilj projekta je održavanje višednevnog kampa u prirodi za 15 mladih Milanovčana, koji nemaju mogućnosti da odu na letovanje. Tema kampa bila je zbližavanje sa prirodom kroz ekološku edukaciju i malu školu planinarstva, sportske i kreativne aktivnosti.
Pre samog kampa bilo je neophodno da u lokalnoj zajednici prikupimo sredstva u iznosu od 200 000 dinara, a nakon uspešno realizovane kampanje ta sredstva su nam duplirana od strane Balkanskog fonda za lokalne inicijative (BCIF). Prikupljena sredstva iskoristili smo za nabavku kompletne kamp opreme za 15 osoba, kao i za troškove organizacije samog kampa (transport, ishrana, logistika i sl).
Za potrebe kampanje prikupljanja sredstava koristili smo različite pristupe: postavljali smo drvene kutije (kasice) sa nalepnicama koje su sadržale osnovne informacije o projektu; slali dopise lokalnoj privredi na štampanom memorandumu (većina na ime donatora, svaki potpisan i pečatiran) i u kovertama sa logom GM Optimist-a; organizovali projekcije dokumentarnih filmova a posetioci su donirali novac u ’’kasice’’ na ulazu; organizovali smo i rok/bluz/soul/funky svirku (nastupili su beogradska grupa Les gigantes i lokalni bend Krasni), a prihod od ulaznica išao je u fond za realizaciju projekta; ostavljali smo dopise u sandučićima, za građane, sa popunjenim uplatnicama, ali se ta aktivnost pokazala kao dosta komplikovana, jer je trebalo popuniti veliki broj uplatnica, tako da smo pokušali sa slučajnim uzorkom (oko 200 stanova) da bi smo videli da li ima smisla doštampavati koverte i popunjavati još oko 2500 uplatnica, međutim imali smo samo jednu uplatu od 500 dinara, pa smo odustali od takvog načina kontaktiranja!
   Na kraju, kamp je održan u rudničkom selu Varnice, trajao je 4 dana i imali smo 11 učesnika. Praktično za sve učesnike ovo je bio prvi put da su spavali u šatoru, a njihova sreća tokom trajanja kampa ostaće nam još dugo u zajedničkom sećanju.

Inače, naziv projekta nastao je kao aluzija na situaciju u kojoj deca i mladi nemaju mogućnosti da deo leta provedu na moru pa im stoga jedino ”more” može biti okolina svog grada. A Srpski Milano je žargonski naziv za naš grad, Gornji Milanovac. 🙂