Buka – kazna za uši

Home / Buka – kazna za uši

Najnovija istraživanja pokazala su da permanetna izloženost buci tokom prvih godina razvoja deteta utiče na smanjenje koeficijenta inteligencije do čak 30%, a oštećenja sluha, usled izloženosti izvoru prekomerne buke (a to jesu čak i slušalice) mogu biti trajna.

Prednost modernog doba je i to što svaki smartfon može postati instrument za merenje buke, uz odgovarajuću aplikaciju. To smo iskoristili tako što smo uključili učenike kao direktne aktere u proces merenja i pokazali im kako uređaji koje svakodnevno koriste mogu poslužiti i za rešavanje (mapiranje) stvarnih problema životne sredine, a ne samo za zabavu.

Cilj projekta bio je upoznavanje lokalne javnosti sa problemima koje može izazvati zagađenje bukom i trenutnom situacijom u toj oblasti u Gornjem Milanovcu, sa fokusom na preko 500 učenika iz tri osnovne škole (OŠ Momčilo Nastasijević, OŠ Sveti Sava i OŠ Desanka Maksimović) koji su senzibilisani i motivisani da koriste pametne uređaje za mapiranje/rešavanje problema u oblasti zaštite životne sredine, a u ovom slučaju konkretno u oblasti merenja buke.

Projekat je kombinovao aktivnosti sa velikim brojem učenika (takmičenje odeljenja), edukaciju učenika i nastavnog osoblja za korišćenje modernih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine, zagovaračke aktivnosti (predlog praktične politike na osnovu merenja polu profesionalnim uređajem) i medijsku kampanju informisanja zajednice o temi buke.

Takmičenje među odeljenjima izazvalo je najveće interesovanje, svako odeljenje popunjavalo je knjižicu za evidenciju merenja i tom prilikom dobili smo rezultate merenja buke sa preko 300 lokacija. Pobednička odeljenja dobila su nagradne izlete pod nazivom ‘’Tišina – pesma za uši’’ i to na Kablar (OŠ Sveti Sava i OŠ Desanka Maksimović), odnosno Rajac (OŠ Desanka Maksimović).